ZUL W3C COMPLIANCE NUKE
                                                                                                  

7px
  Login / Daftar Ahli
::  Home •  Download  •  Your Account  •  Forum  •  E-Cards  •  Zul Map  •  AlQuran 
7px
7px
hdr Choose Language hdr


Welcome to my website.
Your information

IP
For security purposes,
all activities are logged.
ftr spacer ftr
hdr Terjmhn- Translate hdr
ftr spacer ftr
hdr Susunan Menu hdr
home.ico Utama - Main

som_downloads.gif Interaktif - Interactive
kumpulan Buku Pelawat - Guestbook
kumpulan Maklumbalas - Feedback
kumpulan Akhbar
kumpulan Forum
kumpulan Mesej - Private Message
kumpulan Kirim Berita - Submit News

kumpulan Link To Us
kumpulan Pautan - Weblinks
kumpulan Kajiselidik - Surveys
dunia.ico Khidmat - What's Here
kumpulan Muat Turun - Download
kumpulan Peralatan PHPNuke
kumpulan Guistuff
kumpulan Webtoolsbaru
kumpulan Tips & Panduan

kumpulan Zul E-Kad
kumpulan Zul Ascii
kumpulan Zul Webcam
kumpulan Zul MAP
kumpulan Zul Traffic

kumpulan Akhbar
kumpulan Buttons
ftr spacer ftr
hdr Ayat Quran hdr

Dan janganlah kamu berjalan di muka bumi ini dengan sombong, karena sesungguhnya kamu sekali-kali tidak dapat menembus bumi dan sekali-kali kamu tidak akan sampai setinggi gunung..

AL ISRAA:37

LPZH

ftr spacer ftr
hdr Ruang Sembang hdr

Only registered users can shout. Please login or create an account.
ftr spacer ftr
hdr Tukaran Matawang hdr


Tukaran Wang Asing pada waktu semasa ialah:

Unit

Daripada

Kepadaftr spacer ftr
hdr TV Internet hdr
Belum ada apa-apa kandungan lagi.
ftr spacer ftr
hdr Radio Internet hdr
Pilih Stesyen Anda:
Terdapat 20 stesyen kesemuanya

002a


Buka di window lain

© ZUL W3C COMPLIANCE NUKE
ftr spacer ftr
hdr Random Headlines hdr

Technology
[ Technology ]

·Makcik Pc - Komputer Pertama Buatan Malaysia
·10 Trend di Dunia Teknologi Maklumat
·Memulihkan Semula Regedit atau TaskManager
· 5 Anti-Spyware Percuma Terbaik
·Mencari Antivirus Percuma Terbaik
·Serangan Ke Atas Windows
·MELAKUKAN BACKUP MYSQL
·Rangkaian Rekacipta Yang Global
·YOUTUBE: GOOGLE BELI RM6.27 BILLION
ftr spacer ftr
hdr MP3 Player hdr


Klik > untuk memulakan MP3 dan >> menukar lagu

Buka Di Window Lain
ftr spacer ftr
hdr Pautan -Weblinks hdr
Jumlah Pautan: 118
Jumlah Kategori: 10
Jumlah Hits: 215941

Pautan Terkini
· 1: e-informasi.com
· 2: Lawak Jenaka Online
· 3: Ustaz Melaka.Net
· 4: Forum Komuniti Radio Amatur Kuala Krai
· 5: Pelajari Perisian Sumber Terbuka

Hits Tertinggi
· 1: Forum Komuniti Radio Amatur Kuala Krai
· 2: Sek Keb Taman Kosas
· 3: TranungKite
· 4: PHP Malaysia
· 5: Bukitbesi.net

Pautan web

ftr spacer ftr
hdr LPZH WAP Access hdr
AKSES LPZH MELALUI WAP.

hpLPZH kini boleh diakses dari Telefon WAP di alamat
wap.zulkiplyharun.com

ftr spacer ftr

hdr Ia Pergi Tanpa Menjamah Sebiji Pun... hdrr
Dikirim pada Tuesday 11-04-2006 04:52 oleh administrator
CreativeTidak lama si pengembara mengambil masa untuk membuat keputusan. Dari raut wajah si penjual ternyata barangan niaganya bukan alat propaganda atau alat untuk menunjuk petah berbicara. Lagipun si penjual, ketika bercerita tentang barangan jualannya, matanya juga turut bercerita, turut sama berbicara.

helangMata si pengembara ditatap bersahaja, dijalur pandangannya dikirim keikhlasan hatinya, keikhlasan tentang keistimewaan barangan jualannya. Di sinilah hati si pengembara menyerah menyeberangi kepada yang bernama persetujuan. Persetujuan untuk membeli.

Sebagai pengembara, hatinya sangat mengerti bahawa sepohon benih rambutan yang dibeli boleh menambat dirinya dari terus menjadi pengembara. Akan sunyilah lembah dihujung dataran, anak sungainya terus berirama sama, merbuk dan merbah tika menyanyi tidak lagi dari sanubari lagi, kerana akan tiada lagi yang mahu mencecah kaki dan mandi manda di anak sungainya dan lembah di hujung dataran akan suram, sunyi dan sepi. Semuanya kerana pengembara tak akan kembara lagi.

Boleh jadi si helang jantan yang sering mematainya ke mana saja dia mengembara akan terfikir telah tiba masa untuk dirinya mencari helang betina sebagai pasangan dan kemudian beranak pinak di pohon meranti yang tinggi. Tentu sekali Si pengembara membelek-belek benih rambutan yang diberli lalu hatinya tersenyum.

Dia terus mengembara. Tiba di sebuah kampung terpencil, dia membuat keputusan untuk tinggal di situ. Si helang jantan turut berhenti lalu merencanakan hidupnya dan yang seronok hatinya terdapat pula sepohon meranti yang tinggi di kampung permai itu.

Benih rambutan ditanam. Dibajai dan dijaga. Hatinya puas melihat rambutan yang ditanam kian membesar dengan suburnya.

Satu ketika, hujan lebat sekali, angin bertukar menjadi ribut lalu melanda patah beberapa pokok di kampung itu. Satu dari dahan pokok tertimpa rambutan pengembara. Si pengembara melihat kejadian ini dari pondoknya dan dalam suasana hujan ribut itu dia keluar lalu merawat cabang utama rambutannya yang telah terkulai, bersamanya di bawa tali dan pisau lalu dahan utama rambutannya yang telah terkulai itu diikat kembali kepada induknya.

Melakukan rawatan di dalam hujan ribut bukan perkara mudah, seluruh tubuh pengembara kuyup malah matanya juga turut bergenang dek air hujan dan penglihatannya kekadang menjadi pudar. Ketika dia mahu memotong tali sebagai penyudah kerja, dia terpotong jarinya lalu darah membuak-buak keluar. Giginya berketip menahan kesakitan, tapi kerja akhir disudahkan juga tanpa apa-apa reaksi dari hatinya.

Empat hari pengembara terlantar demam. Demam kerana berhujan merawat rambutannya. Ramai jirannya yang datang melawat. Semasa bercerita asal usul demam dan luka di jarinya, si pengembara tidak pernah bersungut menyesali diri dan tiada tanda-tanda sesal langsung terhadap rambutannya yang manja atau cuaca yang gila pada waktu itu.

Rambutan terus membesar. Suatu petang sang kambing bersama pasangannya yang hampir di pondok pengembara lalu terlihat anak rambutan yang subur. Apa lagi dedaun rambutan menjadi pembelai kasih antara keduanya. Kerana terlalu enak, daun-daun rambutan itu habis dimakan oleh kedua pasangan kambing itu. Memang rambutan pengembara daunnya sangat enak, tidak pernah pasangan itu menjumpai daun rambutan yang seenak itu!

Terkejut juga si pengembara melihat, lalu dihalaunya kambing tersebut dari pokoknya. Kambing tidak mahu pergi kerana masih ada sisa-sisa daun untuk dimakan. Si pengembara menolak kambing itu pergi. Akhirnya setelah sedemikian payah menolak, kambing-kambing pun meninggalkan pengembara dengan pokok rambutannya yang telah parah.

Si helang jantan hitam memerhati dari meranti yang tinggi. Hatinya terbakar kerana pengembara tidak memarahi kambing yang memakan anak rambutanny, apa lagi memukul, walau di sekitar si pengembara terdapat berpuluh-puluh kayu yang boleh jadi pemukul.

Lebih dari itu pengembara hanya menolak dengan menggunakan tangannya akan kambing-kambing yang tak punya hati perut itu. Malam itu helang tak dapat tidur. Dia marah kepada si pengembara walaupun bininya mendodoikan pantun seloka yang baik-baik untuknya tapi matanya masih tetap terbuka.

Belajar dari sebuah kejadian, pengembara mencari buluh untuk dijadikan pagar buat memagar anak rambutannya. Dia memotong, membelah dan mengerat buluh dan ketika itu dia teringat akan pesan datuknya bahawa sembilu buluh terlalu berbisa. Jangan lama bermain dengan buluh! Pesan datuknya.

Kata-kata orang tua bukan sekadar pengisi masa! Telapak tangan pengembara diraut oleh buluh. Aduh ! Bisanya! Selumbar buluh menghiris daging telapak tangannya dan kemudian meninggalkan beberapa kerat selumbar di dalam isi daging itu. Sakit sungguh terasa oleh pengembara.

Semasa dia menarik keluar selumbar dari dalam daging telapak tangannya, waktu itulah dunia menjadi kelam, mentari seperti padam. Demikian penangan sembilu buluh.

Meskipun demikian pengembara meneruskan kerja-kerja memagau tanpa menyesali diri, tanpa bersungut-sungut dan tanpa menyumpah-nyumpah akan pasangan kambing yang telah memakan anak pokok rambutannya, atau menyumpah buluh yang buta tak bermata. Dengan telapak tangan yang berbalut, kerja-kerja memagar disudahkan.

Hari demi hari, bulan demi bulan, tahun demi tahun meskipun beberapa kali pagar-pagarnya patah dirempuh kambing, meskipun tangannya berkali-kali diraut buluh namun pokok rambutan telah membesar dan sampai masanya untuk berbuah. Dan berbuahlah rambutan itu akhirnya. Buah yang pertama, yang sulung. Terjawablah asasi kelahirannya sebagai rambutan.

Di satu pagi yang cantik, ketika sang helang belum bangun dari tidur, si pengembara mengemaskan barang-barangnya yang tak seberapa, setelah siap dia mengatur langkah meninggalkan pondoknya untuk selama-lamanya kerana dia adalah pengembara.

Ketika langkahnya hampir dengan rambutan kesayangannya dia memerhati puas akan buah-buah rambutan yang sedang masak ranum, matanya silih berganti melihat antara rambutan-rambutan yang masak ranum dengan parut-parut luka di jari dan di telapak tangannya. Berkali-kali dia melakukan sebegitu. Ia tersenyum… lalu melangkah pergi.

Ketika buah masak ranum, ia pergi tanpa menjamah sebiji pun!
ftrl spacer ftrr""
 
hdr Related Link hdr
· More about Creative
· News by administrator


Most read story about Creative:
Zul Wallpaper Changer Versi 2.0

ftr spacer ftr
hdr Please take a second and vote for this article: hdr
Average Score: 3
Undi: 1


Please take a second and vote for this article:

Luar Biasa
Sangat Bagus
Bagus
Biasa
Jelek

ftr spacer ftr
hdr Options hdr

 Printer Friendly Printer Friendly

ftr spacer ftr
hdr hdr
"Ia Pergi Tanpa Menjamah Sebiji Pun..." | Login/Daftar | 0 komen
Isi komentar adalah tanggung jawab pengirimnya.
hdr hdr hdr

hdr hdr
Anda tidak dibolehkan mengirim komentar, silakan daftar di sini
hdr hdr hdr
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS! Valid HTML WDG [Valid RSS] [Valid Atom 1.0]
All trademarks and copyrights held by respective owners. Member comments are owned by the poster.
All the rest © 2004-2006 ZULKIPLY HARUN.

Copyright © 2005 by Francisco Burzi.
This is free software, and you may redistribute it under the GPL.
PHP-Nuke comes with absolutely no warranty.

Top 100 PHPNUKE

Penjanaan halaman: 0.70 Saat
NukeMalaysia by Zulkiply Harun

Add to My Yahoo! Add to Google Add To My MSN Subscribe in NewsGator Online xml-rss
[Valid RSS] [Valid RSS] [sitemap] [mcafee]
§§ Theme Athena for PHPNUKE by LPZH